Etiketter

,

 

Det blir allt vanligare att hundvalpar som sälj på internet har smugglats till Sverige från länder där hundvalpar är billigare att köpa än här hemma. Hundarna smugglas in i landet under hemska förhållanden och de flesta hundar som upptäcks i tullen avlivas. Att valparna ofta farit illa under resan till Sverige och inte är vaccinerade eller avmaskade står inte i annonsen, och diskuteras ofta inte när köpet görs upp. Att allt inte står rätt till upptäcks ofta först efter köpet, om valpen blir sjuk, exempelvis i samband med att hundägaren tar valpen till veterinären första gången. Att det dessutom är straffbart att köpa en insmugglad hund är det inte alla som vet.

Det fuskas också med chipmärkningen – hundens chipnummer kanske inte stämmer med dokumenten. Veterinären har en chipavläsare.

 

Nu är det mest små hundraser som man smugglar in o säljer , men det förekommer även större raser…därför är det bra att vi har SKK där man lätt kan kolla hundens bakgrund – Jag tycker även att man ska obligatoriskt anmäla om hunden är avlivad till SKK eftersom man kan använda stamtavlorna igen. Chippet går ju inte att återanvända men hur många kollar om hundens chipp stämmer med stamtavlan???

SKK Hunddata    (endast renrasiga hundar)

Jordbruksverkets hundregister  (blandraser)

Annonser