Etiketter

,

Hunden Fanny skulle opereras för en livmoderinflammation, men operationen misslyckades.

Två veckor senare var Fanny död. Veterinären hade glömt nio kompresser i hennes buk.

– Min hund led i två veckor. Kompresserna smulade sönder tunn- och tjocktarmen på henne. En anmälan var det enda jag kunde göra som djurägare, säger Anna-Carin Bergqvist.

När Fanny insjuknade tog Anna-Carin med henne till djurkliniken. Efter operation blev hon hemskickad, men blev snabbt sämre, började kräkas, slutade äta och hade hög feber.

Fler gånger åkte Anna-Carin in till veterinärkliniken och bad dem göra något, men hon tycker inte att hon blev tagen på allvar.

– De sa att hon nog bara hade svalt en fågel eller något. De var så nonchalanta och tyckte jag var fånig som åkte dit varje dag och oroade mig, berättar Anna-Carin Bergqvist.

 

Läs mera

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Fällda veterinärer fortsätter sina verksamheter

 

Drygt 200 veterinärer anmäls för felbehandlingar i Sverige varje år. Cirka en femtedel fälls. Men i praktiken händer ingenting. Veterinärerna jobbar på som vanligt.

– Jag hade önskat att det hade funnits mer skydd för djurägare, man måste kunna gå till en veterinär och vara säker på att få en bra behandling för sitt djur, säger Anette Cedergren, jurist med inriktning på djurrätt och djurskydd.

GP har begärt ut de åtta anmälningar mot veterinärer i Västra Götaland som lett till en påföljd mellan 2011 och 2013.

Gemensamt för alla, och en källa till oro och missnöje enligt flera drabbade som GP pratat med, är den långa tid det tar att få ett besked från Ansvarsnämnden. Det kan dröja år innan ett slutgiltigt beslut är fattat.

En anmälan kan leda till att veterinären får en erinran eller en varning från Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Om händelsen är allvarlig, eller om samma fel upprepas flera gånger, kan veterinärlegitimationen dras tillbaka – men det är mycket ovanligt. Att dra in försörjningsmöjligheterna för något är en allvarlig åtgärd.

Anmälningar av veterinärer tas upp i Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Nämndens beslut är offentliga handlingar. För att veta om en veterinär har fällts måste man kontakta nämnden.

Annonser