Etiketter

En privatperson lyckades få tag i hunden som sprang lös på Slättenområdet och såg till att den kom till polisstationen. Där reagerade personalen på halsbandet som kunde ge hunden elektriska stötar.

Schäfern kunde spåras till en 35-åring som tillbakavisar all kännedom om det beslagtagna halsbandet. I förhöret säger han sig inte ha någon förklaring till hur det hamnat på hans hund.

Läs mera…..

Ägaren, en man i 40-årsåldern, åtalades i juli i år misstänkt för brott mot djurskyddslagen. Han nekade till att ha satt på hunden halsbandet, och menade att någon annan måste ha gjort det.

Tingsrätten i Varberg ser dock det som osannolikt att någon okänd person skulle ha satt på halsbandet på hunden med tanke på att sådana halsband säljs för över 1000 kronor.

Men eftersom det krävs en sändare för att ett elhalsband ska fungera och man inte hittat någon sådan har man inte kunnat testa om halsbandet fungerar. Därför frias mannen från misstanke om brott. Halsbandet kommer att förstöras.

Läs mera….

73-åringen köpte halsbandet, som automatiskt ger elstötar när hunden börjar skälla, efter ha sett en annons i en jakttidning. Han ville få hunden att sluta skälla på förbipasserande människor, skriver tidningen Jakt & Jägare.

Denna typ av elhalsband är inte förbjudna att sälja, men man får inte använda dem, säger Torbjörn Lindholm, polisens utredare i Örkelljunga, till tidningen.

Enligt Örkelljunga-polisen kan händelsen leda till åtal för djurplågeri. Elstötarna hade heller inte önskad effekt då hunden fortsatte att skälla.

Det finns lagliga alternativ till elhalsbanden, som istället utlöser en dusch med en citrondoftande vätska. Inte heller det fungerar, utan gör bara hunden mer nervös och förvirrad, skriver Jakt & Jägare.

Läs mera….

Två lösspringande hundar upptäcktes i våras. De hade bland annat mindre sår och var halta. En av dem bar också ett elhalsband. Deras ägare från Sigtuna har nu fått en tillsägelse av Länsstyrelsen. Efter att hundarna hade påträffats togs de till en veterinär. Där konstaterades det också bland annat att de var överviktiga, hade långa klor och var svullna i vulvan. Länsstyrelsen har förtydligat för honom att det är förbjudet att använda elhalsband, även om de är avslagna. Myndigheten har också påpekat att halsbanden måste ha varit påslagna någon gång för att hundarna ska förstå dess funktion.

Läs mera…..

För att hunden inte skulle springa bort placerade mannen en delvis nedgrävd elslinga på tomten. Elen kopplades till hundens halsband. När gränsen passerades fick hunden en stöt. Nu döms mannen till böter på 7 500 för brott mot djurskyddslagen.

Elhalsbandet togs i beslag efter att hunden trotsat elstöten och sprungit från tomten. Hunden upptäcktes och togs om hand av fältgruppen.

Läs mera…

dea-079xLäs mera på brukswebben….

Annonser