Etiketter

För ett par veckor sedan var Evas man ute på en promenad i centrala Örebro. I Oskarsparken hoppade en lösspringande hund upp mot honom. Resultatet blev ett rivsår på armen. Väl hemma hjälpte Eva till att tvätta och lägga om såret. Det slutade blöda. Nästa morgon var planen att åka till vårdcentralen. Men Evas man föll ihop på köksgolvet.

– Min första tanke var att det var en stroke. Vi fick åka ambulans in till sjukhuset med blåljus och sirener trots att vi bor nära, säger Eva till Nerikes Allehanda.

Bakterien  Capnocytophaga canimorsus   finns hos de allra flesta hundar. Men det är ovanligt att det blir en infektion. När det väl händer så kan den bli väldigt allvarlig, säger infektionsläkaren Ann-Sofi Duberg till Aftonbladet.

För några år sedan blev en 61-årig kvinna i Örebro allvarligt sjuk efter att ha fått ett litet bett av sin hund. Hon fick bestående men.

Det var första gången Ann-Sofi Duberg stötte på infektionen. Hon och kollegan Martin Widlund skrev då en artikel i Läkartidningen.

– Vi ville uppmärksamma människor om sjukdomen. Att en person som blivit hundbiten kan ha en allvarlig infektion trots att det inte syns så mycket vid bettet, säger Ann-Sofi Duberg.

Läs mera……

 

Annonser