Blogg info

Schäfern – en populär hundras som man avlat hårt på och där många mera låtit  kvantitén styra istället för kvalitén.  Målsättningen för seriös avel är att bibehålla och förädla de egenskaper som gör denna hund till en mångsidig brukshund.

En seriös uppfödare eftersträvar total friskhet, sundhet och ett långt, funktionsdugligt liv både hos sina avelsdjur och deras avkomma.  Den mentala statusen, utbildningsbarheten, HD/AD och kroppskonstruktion som tål hårt fysiskt arbete samt hundens hälsotillstånd är viktiga punkter i ett avelsarbete.

Exempel på sjukdomar hos schäfer

Sakralisation är en medfödd defekt som innebär att den sista ländkotan, i stället för att vara en fri och egen struktur, smälter samman med korsbenet. På en röntgenbild ser man att sista ländkotan börjar och slutar längre bak än normalt. Kotans tvärutskott kan, onormalt, vara förenad med höftbenet. Föreningen kan vara ensidig eller dubbelsidig. Vid enkelsidig sakralisation får man en snedhet i korset som kan göra att hunden ser ut att stå ojämnt. Hälta och ryggsmärtor kan förekomma men ofta är en hund med defekten symtomfri och förändringen upptäcks som bifynd vid höftledsröntgen. Vid en redovisning (från USA) av bifynd vid höftledsröntgen såg man detta hos 2,25 proc. av de undersökta hundarna. Sakralisation ökar risken att utveckla  L7/S1-syndromet som  är  överrepresenterad hos schäfern. Man ska undvika att använda de som har sakralisation i avel.

HD/ED är ochså fortfarande ett problem hos schäfern. 2006 blev ca 35% av HD-rgt schäfrar,   icke godkända i avel.

Den danske domaren Jörgen Hindse Madsen som har stor erfarenhet av schäfern sade redan 1992: Läsare som är yngre än 30 år har knappast sett en schäferhund med en överlinje som standarden föreskriver. Ryggen skall nämligen vara VÅGRÄT när hunden står i balans på alla sina fyra ben! Det är det inte på en ”modern” schäferhund. Rygglinjen är sluttande bakåt med högt ansatta skuldror, fallande rygg och ofta ännu starkare avfallande länd och kors”

Denna Bloggs syfte är att upplysa och dela med sig andra kunskaper om rasen schäfer.  Idag sjunker antalet registrerade schäfrar enligt SKK vilket är djupt tragiskt. Förmodligen beror detta på en alltför stor osund avel. Schäferns livslängd har också förkortats till 5 år, förr var det inte ovanligt att en schäfer levde   10-12 år.

 

 

Namnlös

 

Vill ni komma i kontakt med mig som driver denna blogg så skriv till

elundbladh@yahoo.com

Annonser

16 thoughts on “Blogg info”

 1. Jag hittade din blogg idag, och jag bara älskar vad jag läser. Inte allt bokstavligt för det är ju mycket hemskt, och mycket som man vet är fel och borde ändras. Men fy fan vilken bra blogg!!
  Har tipsat om den på min facebook, och kommer sprida vidare på andra sätt också för detta var fantastisk läsning.

 2. Bo Edoff said:

  Hej

  Håller med Jadis, mycket läsvärt – mycket tänkvärt.
  En liten sak bara – du har några länkar som inte funkar idag, tillfälligt kanske men kolla upp det.

  Hälsningar

  Bosse Edoff

 3. Tack för en ärlig blogg om våra älskade schäfrar. Vi önskar att styrande kunde läsa och begrunda, bla är vi emot denna uppdelning av rasen – en schäfer är en schäfer oavsett färg. Man begränsar ju bara avelsunderlaget med sönderspaltning och har tillslut bara dessa räkstjärtar att tillgå. De raka, sunda och fina hundarna kan snart vara ett minne blott inom skk om ingen ändring sker på domarnas bedömning av rasen. Vi föder upp vita och tecknade schäfrar, skulle vilja att de vore godkända i skk men de ser hellre än sunda friska hundar pga. färgen.
  Vi kommer att läsa denna blogg och har även tipsat om den på vår fb. Undrar om vi får länka till dig från vår hemsida?
  Tack än en gång för en bra blogg!
  Marianne, Wolf of Hällengården,

  • Vi på bloggen tackar och skäller uppskattat. Ni får mer än gärna länka till min sida. Visst är det tråkigt att domarna verkar se enfärgat på schäfern. Det är ju sällan en grå eller svart schäfer får komma upp på prispallen. Och även när det gäller de ”icke anatomiska rätta byggda schäfrar” så prioriteras en bananrygg framför en rakryggad schäfer. Jag hoppas att vi kan få till stånd en ändring av domarnas synsätt vid utställningar. Det klagas på att det är för få schäfrar som koras idag men det beror nog på att man helst ska uppnå en ”2:a” inom utställning. Och detta är svårt eftersom en ”funktionellt duglig schäfer” sällan får det.

 4. Jättebra blogg med massa bra info och bra att många saker uppmärksammas.
  Är själv uppvuxen med schäfrar (pappa hundförare inom Polisen) och har min schäferkille (brukslinjer) på nu 11 ½ år med Degenerativ myleopati även kallat ”schäfervinglighet”. Han har levt ett riktigt friskt och bra liv och han fick diagnosen vid ca 9 års ålder. Han mår ok även idag tack vare simning, akupunktur och kosttillskott.

  Ser bilderna på schäfrarna som går på allt annat än tassarna och känner för att skrika rakt ut. Djurplågeri är det i mina ögon. Tyvärr tror jag Sverige är på väg åt det hållet ännu mer och det skulle tyvärr inte förvåna mig om vi ser fler hundar liknande de extrema i USA. 😦 När ska de fatta?

  Mvh
  Petra

 5. Good Job !, wonderful web Post, that consist of very good resources…many thanks for the great Resources !.

 6. Har snubblat in här när jag sökte info om schäfrar…. Väldigt fin blogg och tribut till dessa älskade hundar!

 7. Marie said:

  Vilken bra blogg !
  Jag tycker det är fruktansvärt när man ser de moderna schäfrarna. Schäfern var ju en helt fantastisk hund förr.

 8. Irene Högberg said:

  Hej
  Vill gärna fråga vilken pälsfärg det är som är dominant men inte syns?

 9. Nathalie Johansson said:

  Hej! Jag håller med föregående, älskar vad jag läser. Någon som vettigt kan formulera sig kring schäfrar. Jag är med än gärna med och försöker få SKK att dela upp dessa olika hundar i två olika grupper så som t.ex. kort och långhår. Med det hoppas att fler grå ”vågar” sig ut i ringen och de andra försvinner mer och mer… Tragiskt att människor är så besatta av att vinna att de inte ser hur hunden mår, generellt sett.

 10. Mia Svensson said:

  Intressant blogg, kan hålla med i en hel del (men inte allt).
  Sen undrar jag vad du har mer för erfarenhet gällande Schäfer, och sjukdomar i rasen etc etc. Har du hållit på med avel själv? Finns ju också dåliga exemplar av de ”rakryggade” likaväl som de finns av ”exteriörerna” , jag har exteriör modellen nu (icke någon extrem sak, utan så som den ska se ut). Har haft ”rakryggade” men haft otur med dessa , svår klåda,pålagringar m.m.

  • Jag fick min första schäfer 1975, sen har jag haft uppfödning i liten skala i början på 90-talet. På den tiden fanns inte så mycket problem som det finns idag på schäfern. Har dock alltid haft rakryggade exemplar. Visst finns det sjukdomar bland andra typer av schäfern. De utställningsschäfrar som fanns i början på 90-talet ser jag inga större fel på men sen har det gått överstyr. Det tragiska är att man inte fått fram en friskare hund. Utställningsdomarna favoriserar oxå exteriörschäfern vilket gör att de rakryggade inte har en chans att komma fram o få annat än bruksmeriter. Mentaliteten har ju oxå försämras – många exteriörvarianter klarar inte ett MH-test. Mentaliteten är mera viktig än utseendet på en hund.

 11. Nu har jag också hittat in på bloggen hur har jag ingen aning men nu är jag här och har bäddrat runt lite. Jag tillhör också de som haft schäfer sedan slutet av 70 talet. Då var det otroligt vanligt med schäfer och lokala schäferklubbar var stora och hade mycket folk. Sen dess har det hänt mycket, bland annat så har schäfern gått ner i statistik (vilket jag tycker är bra) då man kanske slipper lyckosökare som bara vill avla på sin schäfer.

  Det jag däremot märker i bloggen är mera ”gnäll” än förr i tiden om hur en schäfer ska se ut. Det är som det finns två raser av schäfer Bruks och Utställnings schäfer. Och att FM förstör marknaden av valpar.

  Jag har bara en schäfer och avskyr kommentarer om han är det ena eller det andra.
  Det är en schäfer punkt slut. Han behöver väl inte vara dum i huvudet för att han är snygg eller vara ful för att han är smart. Det är väl en kombiniation. Nu råkar jag haft schäfrar från så kallad utställningsuppfödare uch ja vad hemsk men trots snygga linjer och utseende så har samtliga ändå klarat både MH och MT samt blivit tjänstehundar som jag använt utan problem i skog o mark (FM) de har klättrat hoppat sovit ute på nätter med mig och fullgort sina spår eller patruller utan problem trots de är snygga och med lite välvd rygg och vinklar.

  Har även haft schäfrar från så kallade Bruksuppfödare som varit toppen i sitt arbete så jag ser inte varför det ena eller det andra ska uteslutas jag vill ha en sund schäfer.

  Jo schäfern är sjukare idag det märker även jag, höftleder är ofta ok men däremot klåda och buksportkörtelproblem är stora. Haft tyvärr haft 2 st med just bukspottskörtelproblem från bägge läger. Har då genom SLU fått reda på att detta är ett stort problem inom schäfer idag (inte bara schäferrasen iofs) men det pratas det sällan om bland uppfödare.

  Att sedan schäfern har misnkat tror jag inte ebror på att FM har avel utan på att folk idag väljer andra mer ”moderna” raser som är mer inne än schäfern. Våra ”gamla” bruksraser är inte lika populära idag kanske man där ska skylla på de lokla rasklubbarna som liet för enträget bara i sina tidningar skriver om utställningresulatat sida upp sida ner. Hur kul är det för gemene man att läsa om man nu gått med i en rasklubb. Urtrist…!

  Titta på våra brukshundsklubbar, är själv medlem i 2 st och där för Brukset för en tynande tillvaro, möjligen lite IPO det stora är Agillity och Rallylydnad (jättekul att det är så) men brukset har bara dött bort. Roar mig ibland att titta på en sak som liet förbryllar mig, och det är att snart finns det inga män inom bruks längre utan det är mestadels kvinnor som jobbar o tävlar med bruks. Inom patrullhundstävlingar är det bara kvinnor som utbildar sig och jobbar med ”brukshundar” männen kanske sittar hemma o tittar på sport vad vet jag, men de är inte på bruksplanerna. Nu kanske jag genarileserar lite.

  Nu ser jag inte vad jag skrivit i bloggen det blev ju långt, eller om stavningen stämmer men det får ni ta;).

  Ha det gott alla schäfervänner.

 12. Hej!

  Tycker din blogg är mycket givande och intressant, men undrar var du fått informationen om livslängden ifrån? 5år? Varför blir de inte äldre? Har själv en schäfertik med L7-s1 och hon är nu 5år ..

  Vänligen / P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s