Etiketter

,

skånevargen

Vi har en varg som bosatt sig i våra skogar.  Vargen har synts sedan i början på 2006 och strövat omkring i den skånska naturen på jakt efter en fru.

Sedan 1984 har vargar traskat runt i Skåne minst 4 gånger och nu är det dags igen.   En varg kan vandra uppåt 20 mil på ett dygn.  Senast  såg man vargen under våren 2006, som nu verkar vandra i samma fotspår genom Östra Göinge kommun.

Under hösten 2009 rapporterades många ha sett en varg i Blekinge, Norra Skåne och Småland.  Vargen verkar orädd och visar upp sig  under dagtid och många har lyckats fånga den på bild och film.

Staffan Åkeby, som tidigare var chef för Skånes Djurpark,  tror att det kan vara en varghybrid som springer omkring i våra skogar. Och det är inte helt otroligt.  Schäfern är ju en skapelse av en korsning mellan varg och hund.  I slutet av 90-talet fanns det mellan 200- 1500 varghybrider i Sverige, i USA fanns det 80.000-600.000 varghybrider!  I många delstater är det förbjudet att ha en varghybrid.  När den är könsmogen vid 2-3 års ålder då är den fysiskt och mentalt mogen för att utmana sin ledare – människan.  Hybriden är reserverad mot främmande, och flyr lätt om fara hotar. Den är ingen rekommenderad vakthund precis.  Den saknar vargens naturliga skygghet och rädsla för människor, vilket gör den till en  tidsinställd bomb.

I Sverige är det förbjudet sedan 1997, att hålla andra rovdjur än hund, katt och iller som sällskapsdjur. Man får inte heller hålla avkomma mellan tamhund och vilda hunddjur, till exempel varg eller dingo, eller korsningar mellan tamkatt och vilda kattdjur. Undantag görs för djur som har inkorsning av vilt djur minst fem generationer tillbaka.

Skulle det nu visa att denna Skånevarg är en varghybrid så ska den avlivas tycker jag personligen.  Är det en äkta varg så bör den få leva i fred.

Idag finns det ca 200 vargar i Sverige, men svensken har en stor vargskräck. Själv får man känna av den när folk visar rädsla för min gråa schäfertik. Hon ser ju så farlig ut med sina stickande ögon och vargliknande pälsfärg.

Vargskräcken fördes över från generation till generation, inte minst genom sagornas värld som Rödluvan och vargen och De små grisarna. Detta trots att vargen varken är mer eller mindre farlig än något annat rovdjur. Det dör fler människor av bistick i världen än av vargattacker.

Den beryktade Gysingevargen som under tre månader 1820 – 1821 dödade tolv människor, av dem nio barn, som åts upp. När vargen sköts visade den sig ha växt upp i fångenskap på Gysinge herrgård. Som vuxen hade den släppts fri och då den aldrig lärt sig jaga gav den sig på människor i stället.

Fram till 1850 var varg vanligt förekommande i Skåne. I Kristianstads län sköts 1827 – 1862 totalt 127 vargar med toppnoteringarna 18 vargar 1835 och 16 vargar 1844. I mitten på 1600-talet infördes skottpengar på vargen, vilket fanns kvar ända till 1965. Vargen fridlystes året därpå, men på grund av olaga jakt fanns det 1980 endast en varg kvar i Sverige.

Skandulv – Vargarnas hemsida